26.12.10

Galetes alemanes (o de Nadal)



Ingredients

- 200 gr. de sucre
- ous: 2 rovells i 1 clara
- 200 gr. de farina
- 175 gr. de mantega
- 1 pessic de sal
- sucre de vainilla 

Preparació

1. Posa la mantega en un bol i escalafala al microones fins que estigui desfeta.

2. Tira el sucre al bol i remena-ho bé amb les barilles fins que els sucre quedi disolt.

3. Hi afegim els dos rovells d'ou i la clara, el sucre de vainilla (al gust) i el pessic de sal. Continuem remenant fins que la masa quedi cremosa i homogènia.

4. Tamisem la farina per sobre la massa i ho amasem tot amb les mans fins que quedi una barreja més o menys consistent.

5. Quan tinguem la massa acabada l'emboliquem amb un paper film transparent i la deixem al congelador una mitja horeta.

Ja tenim la massa preparada, ara només queda fer les galetes.

6. Preescalafa el forn a uns 180 º.

7. Empolsa bé el màrmol de farina perque no s'hi enganxi la massa i estira-la fins que faci un gruix d'aproximadament 3 mm. Jo faig servir un rodet de fusta però també pots posar un paper film per sobre i fer servir una ampolla de vidre o algo que s'hi assembli.

8. Ara amb els motlles de forma de nadal (si en tens) vas tallant la massa i vas fent les galetes. Si no tens motlles d'aquests pots invertar-te la forma i tallar la massa com a tu t'agradi.


9. Posa un paper de forn a la safata del forn i empolsa'l de farina.Ves-hi col·locant les galetes. Les hauries de posar no gaire juntes, amb uns 3 cm de separació.

10. Quan tinguis la safata plena posa-les al forn durant uns 10 minuts o menys. Quan veguis que comencen a cambiar de color treu-les, sinó et quedaran massa dures.

11. Ja està, deixa-les refredar.

Bon profit!

Magdalenes casolanes de iogurt

Aquesta recepta és molt fàcil de fer i no necessites una balança de cuina per pesar els ingredients ja que fas servir la mida del iogurt per a calcular els ingredients.

Ingredients
Amb aquestes quantitats a mi em surten 18-20 madalenes.

- 1 iogurt natural
- 1 mida de iogurt d'oli
- 2 mides de iogurt de sucre
- 3 mides de iogurt de farina
- 1 sobre de llevadura royal
- 1/2 llimona
- 4 ous
- sucre de vainilla
- típics paperets que emboliquen la madalena

Preparació

1. Posa el forn a preescalfar a una 185º.

2. Mentrestant prepara la massa. En un bol tira-hi els 4 ous i el iogurt. Comença-ho a remenar amb les barilles (a mà).

3. Quan ja estigui tot ben remenat tira-hi 1 mida de iogurt d'oli i el sobre de llevat i continua remenant.

4. A continuació ratlla la pell de mitja llimona i afegeix-ho al bol. Jo també hi tiro una miqueta de suc exprimit de la mateixa llimona per donar més gust. Continua remenant.

5. Tira dos mides de iogurt de sucre i remena fins que la massa quedi uniforme. Fes el mateix amb 3 mides de iogurt de farina. Ves tirant-les d'una en una i ves barrejant la massa fins que quedi fina i sense grumolls.

Ja tenim la massa preparada, només ens falta preparar-ho per posar al forn.

6. Prepara els motlles per les madalenes: jo faig servir uns motlles de silicona especials i també faig servir flameres perque tenen la mateixa forma. Posa a dins de cada motlle un paperet de madalena i omple cada paperet  tres quartes parts (sinó et sobreeixirà quan pugin) amb la massa que has preparat.


7. Si t'agrada la xocolata jo poso un quadradet de xocolata a cada madalena abans de posar-les al forn.

8. Finalment hi pots tirar una mica de sucre de vainilla per sobre per aromatitzar una mica.

9. Cap al forn! Posa el forn només per la part de baix durant 15 minuts i després 10 minuts més per la part de dalt i de baix alhora.

Ja està, treu-les del forn i deixa-les refredar (si pots).

Bon profit!